Wykorzystanie chłodni
Nie każdej firmie opłaca się zakupować komorę chłodniczą, niektóre firmy mają duże oczekiwania pod tym względem, ale początkowy budżet jest relatywnie niewielki, więc powinno się poszukiwać oszczędności. Najwięcej zawsze kosztuje wyposażenie, niemniej jednak niektóre maszyny można zakupić w z całą pewnością korzystniejszej cenie, a zdarza się również, że wiele maszyn da się wynająć na dłuższy czas i również ograniczyć tym koszty prowadzenia działalności. Długoterminowy wynajem chłodni jest jedną z takich propozycji, które firmy działające w biznesie gastronomicznej nader często i bardzo chętnie wykorzystują.
Komora chłodnicza to droga maszyna. Jest to maszyna duża, bardzo pojemna i nowoczesna, ale na nieszczęście jej cena dochodzi do kilku tyś. zł, a rzadko kiedy firmie wystarczy wyłącznie jedna taka komora. Na prawdę bardzo często wymaganie ich przynajmniej kilka, a to drastycznie zawyża koszty. Żeby ich uniknąć, można komorę wynająć na dłuższy czas, nie tylko i wyłącznie na kilka miesięcy, ale dosłownie na rok czy dwa i po wynajmie albo odkupić za zdecydowanie niższą cenę, albo zrezygnować i wynająć kolejną komórę. Wówczas firma nie musi brać sobie na barki kosztów zakupu konkretnego urządzenia, a w każdej chwili może skorzystać z nowych technologii, które są stale bieżące. Firma wynajmująca komory mroźnicze i chłodnicze bierze wtedy na siebie ewentualne koszty serwisu i naprawy, natomiast cena wynajmu może być dla firmy wynajmującej kosztem prowadzenia działalności i zmniejszać wysokość podatku, co także jest bardzo korzystne finansowo. Obie strony transakcji z całkowitą czyli stu procentową pewnością na tym korzystają.
Więcej informacji na stronie: zamrażanie szokowe.