Piece kuchenne
Specjaliści od tworzenia pieców wszelakiego typu cieszyli się kiedyś ogromną popularnością. Człowiek, który budował piece był nazywany zdunem. Jako że pieca nie dało się kupić, a za każdym razem trzeba było sobie go wybudować samodzielnie, popyt na usługi zdunów był ogromny.
Zduni Warszawa mieli ręce kompletne roboty, bo przecież w każdym domostwie należy było wybudować piec dostosowany do wielkości domu i potrzeb jego mieszkańców. Wcale nie było to proste zadanie, dodatkowo wymagało dużej sztuki rzemieślniczej. Czas tworzenia pieca był uzależniony od jego rozmiarów oraz zastosowanej metody, niemniej jednak powinno się było przyjąć, że jego wybudowanie zajmowało przynajmniej kilka dni. Z reguły jednakże było to kilkanaście dni wzmożonej pracy jednej lub dwóch osób, a w sytuacji pałaców i dużych posiadłości ziemskich dosłownie kilkunastu osób. Zdun Warszawa miał do dyspozycji materiały dostępne we właściwych dla siebie czasach i w każdej chwili starał się działać wykorzystując kunszt rzemieślniczy oraz taki sposób, by zadowolić swoich klientów. Zadowoleni klienci polecali usługi zduna innym ludziom, dzięki czemu człowiek ten zdobywał nowych klientów. W dawnych czasach nie było promocji, jaką kojarzymy dzisiaj, a więc w korzystaniu z usług bazowało się jedynie na poleceniach. Powinno się tutaj także zauważyć, że w konstrukcje pieców różniły się w współzależności od tego, dla kogo budowało się piec. Bogaci ludzie mogli sobie pozwolić na lepsze i większe konstrukcje, jednak ci biedniejsi musieli się zadowolić prostymi konstrukcjami, bardzo często prowizorycznymi i cechującymi się zdecydowanie niższą trwałością.
Więcej: piece kuchenne