Komora chłodnicza

Chłodnie służą do długotrwałego przechowywania żywności. Chodzi tutaj o zwiększenie o kilka, a dosłownie kilkanaście dni czasu świeżości części towarów. Świeże mleko, mięso i ryby są najmniej trwałymi produktami żywnościowymi i w ich przypadku poza warunkami chłodniczymi może dojść do psucia już po upływie kilku godzin.

Jeśli jednakże chcemy, by te produkty przez długi okres czasu pozostały świeże, trzeba je chłodzić. Komora chłodnicza jest specjalną komorą umożliwiającą na utrzymywanie niskiej temperatury konkretnych produktów, a tym samym przedłużenie ich trwałości. Każdy z nas w domowych ustaleniach ma taką mini komorę chłodzącą w postaci lodówki. Dzięki specjalnemu agregatowi chłodzącemu w lodówce utrzymana jest temperatura na poziomie kilku stopni, co sprawia, że w produkcie znacznie spowolnione są rozmaite procesy psucia się. Bakterie tak mocno się nie namnażają, a co za tym idzie, nie ma problemu z tym, że produkt szybko uległyby zniszczeniu na skutek normalnych procesów, które się w nim odbywają. W zastosowaniach przemysłowych również ma to znaczenie, ale wykorzystywane są profesjonalne spore komory chłodnicze zwane chłodniami. Nie za każdym razem należy je kupować – zdarza się, że istnieje możliwość ich wynajęcia. Długoterminowy wynajem chłodni jest w wielu przypadkach bardzo opłacalny, gdyż cena wynajęcia na długi termin nie jest wcale wysoka, a na pewno niższa niż cena zakupu konkretnej komory. Firmy, które nie mogą sobie pozwolić na taki zakup albo dla których jest on zwyczajnie nieopłacalny, zdecydowanie częściej decydują się na to, ażeby taką chłodnię wynająć.

Zobacz również: kontenery chłodnicze sprzedaż.

Możesz również polubić